Tips og gode råd til afslibning af trægulve

Her afslibes trægulvet let med en rondelsliber. En afslibning med et slibenet så der bliver en smuk overflade.Hvad er gulvafslibning? Det er forholdsvis let at svare på idet den benyttes som en proces til at fjerne trægulvets gamle overfladebehandling. Når afslibningen er foretaget korrekt er man helt nede ved det rene træ i gulvet som efterfølgende kan påføres en gulvbehandling. Det tilrådes ikke at lade et nyafslebet trægulv stå ubehandlet idet det så hurtigt vil forgå. Dagligt slid og påvirkning fra smuds, snavs og gulvvask vil gøre, at en træflade uden en beskyttende behandling vil blive nedbrudt og hurtigt gå til grunde.

God gulvservice

Det er netop for at undgå, at trægulvet tager skade, at vi tilbyder vores gulvservice. Vores vigtigste opgave er at sørge for at trægulve er i god stand så de holder i mange år frem. Med en gulvafhøvling eller gulvafslibning kan selv meget grimme og håbløst grimme trægulve forbedres i overflade og få nyt liv. Det er et gammelt håndværk at udøve afslibning og afhøvling og vi mestrer den gamle håndværksmæssig tradition.

Velkommen til Gulvfirma-Egedahl Aps.

Profil egedahl gulvafslibning gulvbehandling gulvafhoevling billig koebenhavnVi er en specialiseret og innovativ gulvvirksomhed med kontor i Brønshøj. Vi leverer værdiskabende renovering af trægulve i boliger og erhvervslokaler med speciale i:

Gulvafslibning
Gulvafhøvling
Gulvbehandling

Vi har en kreativ helhedsindgang til kompetent rådgivning af vore kunder og forstår at kombinere ønsker og behov med håndværksmæssig forståelse så de danner seriøse og værdiskabende løsninger. Vi er derfor en stærk partner, ikke kun fagligt men også som en solid medspiller.

Vi går målrettet efter at skabe de helt rigtige resultater for vores kunder og vi stræber efter altid at være nytænkende og perfekt i vores opgaveløsning.

Hvordan udføres en gulvafslibning?

I alt sin enkelthed går processen ud på at afslibe gulvets gamle og slidte overflade så det vil være muligt at påføre en ny og slidstærk gulvbehandling. Til dette formål benyttes en gulvslibemaskine, en såkaldt gulvsliber, som ved hjælp af sandpapir sikrer at gulvoverfladen bliver jævn og at den gamle gulvbehandling slibes væk.

” Der benyttes forskellige typer sandpapir hvor der startes med den grove type som skiftes til finere og finere for til sidst at benytte den helt fine. “

Et typisk trægulv afslibes 4 – 5 gange indtil træet har den rette finish så gulvbehandlingen kan påføres. Afslibningen udføres så nænsomt og blidt som overhovedet muligt og tilpasses gulvets beskaffenhed.

Hvor benyttes en gulvafslibning?

Vi afsliber trægulve og andet som har en vandret flade i træ. Det gælder udover plankegulve, parketgulve og lamelgulve også:

 • Trapper
 • Dørtrin
 • Køkkenbordplader
 • Vindueskarme i træ

Det vigtigste er at træet som skal bearbejdes ligger fast og vandret. Vore gulvslibemaskiner er meget tunge og derfor kan vi ikke slibe lodrette flader.

Gulvafhøvling

Hvad er en gulvafhøvling?

Processen benyttes alle de steder hvor en gulvafslibning ikke slår til. Ved at afhøvle et trægulv fjernes 3 – 4 mm af selve træet med en gulvhøvl, som er en kraftig maskine der ved hjælp af skarpe klinger (lige som knive) nærmest skræller overfladetræet af så det bliver omdannet til høvlspåner.

Hvornår benyttes en gulvafhøvling?

Det er ofte en vurderingssag hvornår den ene eller anden bearbejdningsproces anvendes. Men der er naturligvis en årsag til at der benyttes en gulvhøvl fremfor en gulvsliber! Jeg vil lige ridse de vigtigste op her:

 • Gulvafslibning hvor der benyttes en lille håndholdt kantsliber. Fernis
 • Dybe skader
 • Svære misfarvninger
 • Limreser og tæpperester
 • Niveauforskelle
 • Gulve der bølger
 • Skævheder
 • Maling

Når gulvet er afhøvlet vil det fremstå med en meget grim og flosset overflade, og derfor foretages altid en gulvafslibning efterfølgende. Denne afslibning gør, at mindre ujævnheder fjernes og at trægulvet får den rette finish inden den endelige gulvbehandling påføres. Det er en proces, som kræver viden og erfaring med at benytte den store og kraftige gulvhøvl. Den mindste uopmærksomhed eller manglende korrigering kan give et særdeles fatale følger for gulvet så en opretning vil være umulig. Så kontakt en fagmand for en vurdering af dit trægulv og til hjælp for en gulvafhøvling.

Gulvafslibning

Et trægulv kan kun afslibes et ganske få antal gange afhængig af gulvtypen samt hvor mange gange før det har været afslebet eller afhøvlet. Endvidere kommer det også an på hvordand afhøvlingen bliver udført samt hvor meget der er nødvendigt af fjerne af selve træet.

Gulvbehandling

Når forarbejdet er blevet udført med en gulvafhøvling eller gulvafslibning er det tid til en gulvbehandling. Her er der frit valg på alle hylder og en række valgmuligheder som med fordel kan benyttes. Hvilken behandlingstype der er mest velegnet til dit trægulv afhænger af en række ting, blandt andet dine ønsker og behov som kunde, men også gulvets beskaffenhed. Jeg vil her kort fortælle om de mest almindelige typer af gulvbehandling.

Lak – Lakering af gulv

Her forsegles træet med det resultat at der opnåes en meget slidstærk overflade som rengøringvenlig samt let at pleje og vedligeholde. Der findes forskellige laktyper at vælge imellem med forskellig overfladestruktur, farve og glans:

 • Højglans
 • Blank
 • Halvblank/Halvmat
 • Silkemat
 • Mat
 • Ultramat

Endvidere kan lak påføres med hvidpigment, den såkaldte hvid lak. Det er en vældig populær overfladebehandling som især unge mennesker gerne vil have i sin bolig. Et lakeret trægulv skal vaskes med en neutralt rengøringsmiddel samt en hårdt opvredet moppe eller gulvklud. Til pleje af lakken kan der anbefales at benytte et lak plejeprodukt som vi forhandler. Ved at påføre lakplejen efter foreskrifterne vil du forlænge trægulvets levetid betydelig og have et smukt trægulv i lang tid fremover.

Sæbe – Sæbebehandling af gulv

gulvafslibning på en stor gulvflade. Her afslibes trægulvet så alt den gammel lak fjernes. Nu er der klar til en ny gulvbehandlingNår et ubehandlet trægulv vaskes med en træsæbe eller gulvsæbe, får du et trægulv som er smudsafvisende som vil holde i mange år. Det anbefales at benytte en såkaldt natursæbe eller en færdigblandet gulvsæbe af en eller anden art. Gulvsæben kan købes hos Matas, byggemarkeder, farvehandlere samt hos de fleste købmænd og supermarkeder. Her kan du også købe færigblandede gulvsæber eller benytte sæbespåner som et rigtig godt alternativ. Sæbespåner har været benyttet til sæbebehandling af trægulve i mange hundrede år og kan helt klart anbefales som sæbebehandling.

Gulvolie – Oliebehandlling af gulv

Med en oliebehandling får du et trægulv med et naturligt udseende som er lige så slidstærk som en lakering. Med olien mættes gulvet modsat en lakering hvor træet forsegles med lak. Der benyttes forskellige typer gulvolie som fås enten som naturolie der giver en smuk, naturlig og varm lød. Eller der kan benyttes en hvidpigmenteret olie hvor gulvet får det eftertragtede og smukke hvide udseende. Ved valg af hvid olie påføres gulvet altid en ludbehandling først for at undgå at det gulner. Har du spørgsmål vedrørende gulvbehandling eller andet er du velkommen til at kontakte os for en snak om dit trægulv. Alt henvendelse er naturligvis gratis og helt uforpligtende hvor vi også gerne kigger forbi for en vurdering af dit trægulv.

 

Se mere om vores gulvservice her: