Se, mærk og duft træet

Trægulve lavet af dette, naturens fantastiske materiale. Der sker det samme for mig som for cirkusheste, når de lugter savsmuldet i manegen. Duften af træ blandet med harpiks sætter noget igang, – noget ubeskriveligt, som aroma terapi. Duften er kraftigst i nyafskåret eller nysavet træ. Men også i ny afslebet træ, som har været forseglet med lak eller en anden overfladebehandling i mange år. Nogle træsorter har en mere karakteristisk duft and andre. Eg og egetræ dufter af garvesyre, som man kender det fra umoden frugt eller rødvin. Og fyr har den karakteristiske duft af harpiks som kendes fra røgelse, myrna, propolis og “fyrnåleduft”. Andre træer har mere behagelige dufte som for eksempel enebærtræ, der dufter selv om det er tørt. Et andet godt eksempel er jasmin med duften blomster der anvendes til parfume.

Træ dufter fantastisk

Trægulve har stor betydning for dit velværeI de russiske og baltiske lande er der tradition for aromatiske bade på basis af træ, hvor der bruges asp og birk. Derudover bruges ris af asp, eg og birk i den russiske sauna, som er et badehus med dampbade, og her er en vigtig del – et grønt bundt kviste som bruges til kropsmassage. Idag er der opstået en hel wellness industri på hoteller ved sortehavet og de baltiske lande med ‘wooden aroma’ til at modvirke stress og udbrændthed.

Trægulve modvirker stress

Træ har reagerer på stress når det på grund af sygdom, insektangreb, tørke eller kolde nætter stresses. Derfor indeholder træ, der er opvokset i områder med store svingninger i temperatur og andre ubehageligheder, en forholdsvis stor del af methyl salicylat som er en kemisk afart af aspirin. Dette aspirin-lignende stof har to funktioner. Den ene funktion er, via et kraftigt aromatisk stof, at kommunikere med andre træer mod tørketrusler og andre farer og den anden er at stimulerer træet til at danne proteiner, der beskytter på samme måde som menneskets immunsystem mod sygdomme. Vi kender det nok allesammen, at der er en positiv sammenhæng mellem ophold i en skov og stress. Jo tættere folk bor på et grønt område jo mindre stressede er de, og boliger med trægulve fremfor beton, vinyl eller klinker giver en positiv virkning på din stress.

Trægulve lavetse maerk og duft traet af et fantastisk materiale

Træ modvirker udbrændthed og styrker vores indre velvære med ro, fordybelse og indsigt. Når man ser, mærker og dufter træ giver det en meditativ oplevelse og åbner sjælen. Endvidere er træ og trægulve behagelige og bløde at gå på, man får fornemmelsen af velvære og følelsen at træ, dette naturens materiale.  Ved at bevare trægulve i boliger, har man en gulvløsning til gavn for miljøet. Den mængde kvælstof, som opmagasineres i træet, fastholdes således i hele trægulvets levetid. Træ reagerer ens uanset om træet står i skoven eller er savet op til trægulve. Med trægulve får man et behageligt og sundt indeklima med plads til at ånde og leve. Et naturprodukt, der holder år efter år med en rette pleje og gulvbehandling.

Af Egedahl.dk

 

Læs mere interessant læsning om trægulv her:

Gulvafslibning og priser

Gulvafslibning i København

Afslibning og nye trends