Håndskrabet trægulv

Håndskrabning, et gammelt håndværk

Unik struktur med håndskrabning. Håndskrabning af trægulve er et uddøende fag, et  gammelt håndværk som for alvor er forsvundet fra dagligdagen. Men derfor behøver det ikke at gå i glemmebogen, så vi har gjort en indsats for at bevare de hæderkronede gamle håndværkstraditioner og  teknikker indenfor gulvbranchen.  Vore medarbejdere kender basisteknikkerne i det gamle håndværk, og det er en god balast for gulvarbejde med nudagens maskiner og sidste ny teknologi.

Opvisning i gammeldaws gulvslibning

Vi deltager gerne i opvisning med det gamle håndværk og har blandt andet deltaget på messer, træuddannelser og ‘håndværkets dag’ hvor også rebslagere, bødkere, sadelmagere og andre deltog.  Vores mester har skrevet tingene ned, så den gamle metode ikke går i glemmebogen, men meget er allerede forsvunet i udviklingens navn.  Det er naturligt, at en sådan abejdsprocess forsvinder i takt med indførelse af maskiner og produktionsmetoder, der gør, at håndværket på de fleste områder er helt anderledes idag. Og sådan skal det også være.

Slidsommelig håndarbejde

Håndskrabning af trægulve blev tilbage i tiden brugt til renovering af gulvoverflader. Idag er der er en række alternativer til dette slidsommelige håndarbejde, blandt andet gulvafhøvling og gulvafslibning. Et håndskrabet trægulv får en speciel og unik overlade med små fuger som ligner små bølger. fabrikeres trægulve med et håndskrabet look, men det er ikke at sammenligene med den rigtige vare. Den bedste træsort til håndskrabning er egetræ, men andre træsorter egner sig også glimrende til denne teknik.

Særegen teknik til håndskrabning

Når et trægulv håndskrabet bruges en særegen teknik, hvor værktøjet er et simpelt – og skarpt jern som trækkes hen over gulvet med venstre hånd og presses ned mod gulvoverfladen med højre. Jernet sidder på et håndtag, og afhængig af jernets udformning kan gulvet skrabes med forskellig resultat. Skæret på jernes skal slibes ofte for at være skarpt og normalt afrundes kanterne for at undgå udhulninger i træet, og skæret kan tage en flad form eller en mere aggressiv og ru form, afhængigt af finishen af det færdige resultat.

haandskrabet traegulv haandskrabning gulv skrabning skrabe billig koebenhavnHvordan udføres håndskrabning?

Først fugtes gulvet med vand ved hjælp af et håndklæde eller svamp. Som nævnt holdes jernet i venstre hånd og trykkes ned mod trægulvet samtidig med at højre hånd lægger pres på værktøjet som trækkes bagud. Skrabejernet trækkes i en meget lige linie på langs af træet med så meget eller så lidt pres som er nødvendigt for at skabe den ønskede effekt. Skrabningerne foretages parallelt med hinanden, og det vil være tydeligt hvis der er områder som man kunne have overset. Efter at trægulve er blevet afskrabet fejes spånerne sammen og der foretages en fin afslibning med en finkornet sandpapir, så splinter og andet fjernes. Herefter kan gulvet indfarves og efterbehandles med olie eller lak.

Gammelt dansk håndværk

Det er svært at danne sig et indtryk af det visuelle udseende,  når man ikke har set et et håndskrabet gulv. Men det er fantastisk smukt,  med en dybde, karakter struktur som ikke kan lade sig lave på fabriksfabrikerede gulve. Alene det håndlavede udseende gør det håndskrabede trægulv unikt og eksklusivt.  Men vi vil ikke skrue tiden tilbage. Der er ingen grund til at romantisere fortiden, for før i tiden producerede man med håndværktøj uden brug af elektricitet. Ja, der var ikke andre muligheder, og det gamle håndværk er ikke savnet idag.

Nutidens gulvrenovering mindre fysisk krævende

Gulvafslibning og gulvafhøvling af trægulve i dag, er blevet lettere og mindre fysisk krævende, end det var.  En professionel gulvmand kender til det oprindelige håndværk, idet det danner basis for moderne gulvafslibning. Den faglige stolthed over et stykke veludført håndværk må ikke skubbes ud af akkorder, masseproduktion og deadlines. Hos Egedahl sætter vi pris på håndværkets dyder, og går aldrig på kompromis med kvaliteten i vores håndværk. Kontakt os gerne, hvis du ønsker yderligere oplysninger om det gamle håndværk.

Læs mere interessant læsning om gammelt og nyt håndværk

Gulvafslibning og priser

Gulvafslibning i København

Afslibning og nye trends