Lud+olie • lud og olie • lud + olie • hvid lud og olie • lud og hvid olie

Udseende: Meget lyst udseende med den eftertragtede hvide patina.  Åretegninger fremhæves markant.

Fordele: God beskyttelse mod snavs og væskespild

Ulemper: Hvidpigmenteringen kan ved vedvarende intens brug slides af. Kun egnet til lidt “trafik”.

Vedligeholdes: Rengøres med en specialsæbe, hvor gulvet rengøres, plejes og vedligeholdes.

Hvid olie og hvidpigmenteret oliebehandling er en rigtig løsning til indfarvning af, i forvejen, lyse træsorter. Har du et trægulv som du ønsker hvidpigmenteret? Så læs mere her hvor jeg vil gennemgå selve gulvprocessen og hvad der skal til at for at få den eftertragtede hvide patina. Hvid olie er en forholdsvis ny type gulvbehandling som for alvor blev populær for en 15 til 20 år siden. Før denne tid benyttedes lud og ludbehandling som blev vasket med sæbe som det eneste alternativ.

Hvordan ser et hvidolieret trægulv ud?

Med hvid olie får gulvet den eftertragtede og smukke patine med det rustikke udtryk. Åretegninger og strukturer i træet ville tydeligt kunne ses med en følelse af at have et trægulv, men med et lyst og hvidt udseende. Ønskes derimod en heldækkende gulvflade er alternativet at male det med en hvid eller lys gulvmaling. Den hvide olie virker transparent men med den hvide overflade. Især yngre mennesker kan godt lide de helt lyse gulve uden dog at foretrække den blanke overflade som med lak. Trægulvet vil rent visuelt fremstå tørt og rustikt, samt lyst og hvidt, men med alle oliens kvaliteter. Det vil sige, at trægulvet er smudsafvisende samt at det har alle oliens egenskaber med en slidstærk overflade.

Hvordan udføres arbejdet med påføring af hvid olie?

Inden den endelige beslutning om for- og efterbehandling af trægulve bliver besluttet, er det en god idé at lave et gulvtjek og en gulvvurdering. Dels for at være sikker på at trægulvet kan afslibes men også at det kan tåle den hvide oliebehandling. Her gennemgår gulvmanden en række tjekpunkter, såsom:

  • Om gulvet er lagt rigtig?
  • Om der er råd og svamp?
  • Om der er mørnethed?
  • Store sprækker og mellemrum imellem brædderne?
  • Om der er søm, klammer eller stifter i gulvet?
  • Om undergulvet er i den rigtige beskaffenhed?

samt mange andre ting.  I langt de fleste tilfælde er der ingen problemer i at udføre en gulvafslibning med en gulvbehandling med hvid olie.

En smuk hvid og lys overflade!

Afhængig af trægulvets oprindelige eller nuværende overfladebehandling skal denne fjernes. Dette gøres ved en gulvafslibning eller gulvafhøvling så træet kommer til at fremstå helt ‘trærent’. Herefter vil træets porrer stå vidt åbne og klar til at absorbere den nye gulvbehandling. Når man taler hvid olie, er det underforstået, at gulvet ludbehandles først. Lud og ludbehandling benyttes til at modvirke træets naturlige gulningsproces og hindre at det bliver gult til tider helt orangegult som vi nok alle kender det. Vi er i hvert tilfælde mange der forbinder et lakeret gulv og en lakeret overflade med netop det gule udseende. Et trægulv der er nyafslebet vil fremstå helt lyst og for at bibeholde denne lyse farve påføres træet en ludbehandling. Herefter vil den hvidpigmenteret olie blive lagt på gulvet og give overfladen en beskyttelse.

Hvor mange lag olie skal gulvet have?

Der benyttes en såkaldt hærdende olie som er blandet op med en hvidpigment. Denne er en alkalisk kemi udvundet af kalsten og tilsat olien. Det er vigtigt at træet er afslebet på en sådan måde at det kan absorbere henholdsvis lud og olie. Med andre ord skal træets porrer stå vidt åbne så det er muligt at mætte træet. Med oliebehandling mættes træets porrer med oliebehandlingen modsat en lakering hvor træet forsegles med lak.

Hvor meget olie skal der påføres?

Det kommer an på en række forskellige ting, først og fremmest gulvtypen, træsorten samt ikke mindst hvor udtørret og udpint trægulvet er. Et trægulv som har lagt ubeskyttet og ubehandlet i flere år eller har været forseglet med gammel fernis eller lak i en lang årrække kan være meget tørt og udpint. Et sådant gulv vil virkelig suge olie til sig og skal derfor ofte tilføres flere gange. Vi indenfor gulvbranchen siger at et sådant trægulv ligefrem ‘drikker’ olien.

Fordele ved olie og oliebehandling

Træ der får olie har det med at få sit gamle liv tilbage ved at svulme i træets ved og dermed tilpasse sig sine omgivelser. Det ser vi ofte når der er sprækker imellem gulvbrædderne eller sømhuller og andet at det simpelthen forsvinder eller bliver minimeret så meget ved mætning med olie i løbet af et ganske kort øjeblik. Træ og olie er en virkelig god kombination som helt sikkert kan tilrådes, både som naturolie og som hvid olie

Hvad er fordelen ved hvid olie?

Et lyst trægulv med en hvid patina har det med at give liv og friske op i ethvert hjem, især såfremt der er lyse vægge og lofter, kan effekten være helt fantastisk. Visuelt skaber lyse flader rum og en bolig og et hjem kan virke meget større end det rent faktisk er. Vi oplever det ofte, i vores daglige virke, at vi afsliber et gulv med en mørk overflade og gør det lyst i den anden ende af arbejdsprocessen, at vi til tider står undren overfor om det vitterlig er det samme sted vi startede som vi sluttede. Vi hører ofte kommentarer fra kunder som føler at vi har givet dem nogle flere kvadratmeter ved at afslibe og efterbehandle deres gulve. Det er blot synsbedrag men vi tager gerne imod almisser for de ekstra kvadratmeter såfremt kunden holder fast ved sin påstand (smiler).

Bearbejdnings processen med olie

Måden vi udfører arbejdet på har jeg kort beskrevet, men en af de vigtigste ting at bemærke er, at gulvet skal afslibes på en sådan måde at det kan absorbere henholds vis ludden og gulvolien. Dette afhænger meget af gulvmandens intuition og viden samt vurdering af gulvets beskaffenhed, hvordan dette skal gøres. Derfor er det ikke tilrådelig for gør-det-selv folk at udføres sådan et stykke gulvarbejde. Når træet er forbehandlet og afslebet på den rigtige måde, påføres gulvet en ludbehandling.

Hvad er lud og ludbehandling af træ?

Lud er en kemi og alkalisk væske, ud vundet af kalksandsten og læskende væske, som påføres gulvet og går ind og modarbejder træets naturlige garvesyre. Den kemiske reaktion i træet gør, at garvesyren ikke trækker pigmenter op af træet og dermed gør det gulv, men derimod får træet et chok så porrerne i træet står vidt åbne. Og netop denne kemiske reaktion benytter man sig af og påføre straks olien. For når træets porrer er vidt åbne lægges et tykt lag gulvolie ud på gulvet og som træet kan få lov til at suge og absorbere. Denne proces fortsætter indtil træet er helt mættet og ikke kan suge mere olie.

En overskydende olie må fjernes

Afhængig af gulvets beskaffenhed kan dette tage lang tid og i sidste ende fjernes den overskydende olie så det oliemættede træ kan få lov til at tørre og hærde. Herefter kan gulvet finslibes eller efterporeles så der blive en blank gulvoverflade, i modsat fald vil gulvet komme til at fremstå tørt og rustik hvilket de fleste kunder bedste kan lide. Tiden hvor det var moderne med blanke og skinnende trægulvet er for længst forpasset, og derfor ønsker kunder et trægulv der er så naturtro som overhovedet muligt.