Lak forsegler og beskytter trægulve, så de tåler slid, snavs og gulvvask. Du kan vælge mellem 3 forskellige glansgrader: Mat (ultramat), halvblank (halvmat) og blank. Idag bruges hovedsagelig lak på vandbasis, som er miljøvenlig og modstandsdygtig overfor almindelige rengøringsmidler. Den har ingen ubehagelig lugt af opløsningsmidler. Lak bevarer træets naturlige farve og giver en meget slidstærk og robust overflade, der er nem at rengøre. En lakering kan holde i mange år, og afhængig af gulvets brug og hvor mange lag lak der er givet, så er holdbarheden måske 10 år. I rum hvor der ikke bruges udesko vil kan kunne nøjes med 2 lag lak, hvorimod på gulvflader med meget slid bør man påføre 3 lag lak.

Udseende: Fremstår natur, fra højglans og til mat.

Fordele: Optimal beskyttelse mod væskespild, smuds og snavs, så lange lakken er intakt.

Ulemper: Kan føles kold at betræde med bare fødder.  Trykmærker og ridser kan ikke udbedres.

Vedligeholdelse: Rengøres med et neutralt rengøringsmiddel. Genlakering inden gennemslidning.

De mest almindelige laktyper er:

Akryl/polyurethanlak er en vandbaseret gulvlak med stor slidstyrke. Den findes både som 1-komponent og 2-komponent og kan tilpasses forskellige anvendelsesområder afhængig af gulvet brug og slidtage. Fås også med ekstra stor slidstyrke. Det er den nyeste og mest anvendte type af de vandopløselige lakker. Bindemidlerne akryl og polyuretan giver en lys lak, som kun gulner meget svagt. Bindemidlet er akryl i meget findelte partikler som er opløst i vand, og når vandet fordamper, flyder partiklerne sammen og ensrettes hvorved lakfilmen dannes. Ved denne laktype sker der en fiberrejsning, hvorfor en mellemslibning må foretages.

Syrehærdende lak er en lak, der indeholder opløsningsmidler som f.eks. ethanol, butanol samt formaldehyd. Den har en kort tørretid og er ikke modtagelig over for friktionsmærker. Må ikke anvendes til genbehandling på vandopløselige lakker. Den syrehærdende lak er specielt velegnet til mørke og eksotiske træsorter. Under hærdningen frigives formaldehyd, som kan være allergi- og kræftfremkaldende, og da hærdningen fortsætter i lang tid efter påføringen, vil der også frigives formaldehyd efter lakeringen. Syrehærdende lak er en special lak som ikke tilrådes i almindelige boliger.

Urethan/alkydlak indeholder opløsningsmidler (terpentin). Lakken gulner en del og er derfor ikke så velegnet på lyse trægulve.

Lak og lakering

Lak og lakering er mange ting men i denne artikel handler det om lakering af træ og trægulve. Har dine trægulv behov for en opfriskning og nylakering? Så læs mere i denne artikel. Vi vil fortælle dig mere om lak og lakkens sammensætning samt om fordele og ulemper som denne overfladebehandling har.

Lakerede trægulve

I mange boliger er der lakerede trægulve og jeg er overbevist om at alle kender nogle i den nærmeste omgangskreds som har et lakeret trægulv i boligen. Især i ældre boliger og udlejningsejendomme er de lakerede flader meget benyttede og det er ene og alene fordi de giver en slidstærk overflade. Der er sket en meget stor udvikling indenfor lakker og laktyper de senere år. Fra at benytte de kendte terpentinbaserede typer så er det idag et krav at benytte de miljøvenlige og laktyper som er skånsomme overfor helbredet.

Gulvlak

Lak er som sagt en populær behandling som har været anvendt siden den oprindelse lige omkring 2. verdenskrig. Før den tid benyttedes linolie og fernis som en alternativ gulvbehandling. Endvidere var det dengang som det er nu også muligt at benytte et ubehandlet trægulv som så blot vaskes med sæbespåner eller en anden form for tyktflydende gulvsæbe. Der opleves stadig den dag idag at forløberen til de lakerede gulv i vores daglige virke. Fernis betegnes også som en form for lak men den er, modsat de nuværende laktyper, dannet på basis af linolie. Det vil sige, at det er en besværlig overflade at fjerne for en gulvsliber, idet der frembringes en varme på grund af friktion når en gulvoverflade afslibes. Det bevirker, at fernissen varmes op og bliver nøjagtig lige så klæbrig som tyggegummi. Ved afslibning benyttes en gulvsliber eller gulvslibemaskine som ved hjælp af sandpapir fjerner overfladen. Og netop denne klistrede tyggegummimasse fra fernis sætter sig fast i sandpapiret hvilket gør det umuligt at afslibe. Derfor benyttes der lidt forskellige tricks for at få fernissen til at slippe eller at gulvet afhøvles.

Gulvafhøvling

Ved en gulvafhøvling benyttes der, modsat en afslibning med sandpapir, skarpe klinger som virker ligesom knive. Disse er påsat gulvhøvlens valse hvilket afhøvler gulvoverfladen når valsen roterer. Den store og kraftfulde gulvhøvl snitter eller skraber simpelthen et stykke af overfladen så trægulvet kommer til at stå helt jævnt, plant og nøgen. Gulvet har herefter en flosset og ru overflade som ikke kan stå alene. Derfor afslibes et afhøvlet gulv altid for at få den rette finish så det kan overfladebehandles korrekt. Når trægulvet er helt færdig afslebet vil det stå nøgen og klar til ny overfladebehandling. Træ kan ikke stå ubeskyttet hen i særlig lang tid uden at der vil begynde en naturlig nedbrydnings proces, og især som trægulv er det udsat for slid, smuds og snavs som hurtigt vil nedbryde gulvet. Derfor er det bydende nødvendigt med en overflade som kan beskytte træet og holde det smukt og slidstærkt i mange frem.

Gulvbehandlingstyper

Der findes en række alternativer til gulvlak som hver især har fordele og naturligvis også ulemper på samme vis som gulvlakken. Du tilbydes følgende typer gulvbehandling fra vores standardsortiment:

  • Lak
  • Hvid lak
  • Olie
  • Hvid olie
  • Voks
  • Lud
  • Hvid lud
  • Sæbe

Hvilken type gulvlak som bedst egnet til dine drømme, ønsker og behov er naturligvis svært at sige umiddelbart. Det vil dog altid være en god idé at kontakte et gulvfirma eller en professionel gulvmand for råd og vejledning omkring de forskellige muligheder. Han vil også kunne lave et gulvtjek og gulvvurdering af dit nuværende trægulv samtidig med en anbefaling om hvilke overflademuligheder der bedst vil tilgode se dine ønsker og behov. han vil også kunne vejlede dig omkring den efterfølgende gulvrengøring, gulvvedligeholdelse og gulvpleje.

Laktyper

Som tidligere nævne  findes en række forskellige laktyper som hver især er udviklet på basis af forskellige opløsningsmidler. Der findes terpentinbaserede og spritbaserede lakker som var meget populære indtil for blot nogle ganske få år siden, hvor de vandbaserede laktyper blev opfundet som et rigtig godt alternativ. Problemet med de såkaldte syrehærdende laktyper var at opløsningsmidlet var kræftfremkaldende og at de ikke var særlige skånsomme for hverken helbredet eller miljøet. Derfor kom der for få år siden et EU direktiv der gjorde at lak med skadelige opløsningsmidler i maling, lak og andre produkter ikke var tilladte at bruge. De vandbaserede laktyper som benyttes idag er særdeles slidstærke og kan til fulde erstatte de giftige ditto, så derfor kan vi lige så godt bruge dem så hverken vore medarbejdere eller kunder vil lide unødig overlast. Vi er specialister i gulvlak og lakering og hjælper dig gerne med gode råd og vejledning. Kontakt os gerne for en snak om muligheder for lakering af dine trægulve.