Hvidpigmentering

Hvidpigmentering af trægulve

Hvidpigment tiltrækker lys

Ganske vist bor vi langt mod nord, og har færre solskinstimer end sydpå. Derfor elsker vi lyset når vi endelig har det, og derfor er skandinavien det eneste sted hvor hvidpigmentering af trægulve er populært. I england og længere nede i europa er man til de mørke blanke trægulve, som har den modsatte effekt, nemlig at gøre boligen mørk. Lys tiltrækker lys og giver boligen et let og luftigt sted at være. Dagslys giver både varme og energi til krop og sjæl, og derfor giver det mening af have lyse trægulve, med andre ord lys har stor indflydelse for indeklima og velvære. Lys har stor indflydelse på hvordan vi, bevidst eller ubevidst, oplever de enkelte rum og vores bolig.

For at lysne trægulve bruges hvidpigment. Hvidpigmentering vælges såfremt den eftertragtede hvide patina ønskes, og det hvide ‘look’ er fantastisk flot på massive plankegulve og parket. Hvidpigmentering fremhæver åretegninger og strukturer i træet ligesom hvid lud eller hvid olie. Hvid lak er også en mulighed som bruges ofte, men det er nødvendigt at fuldslibe det gamle trægulv inden behandlingen påføres. Ved behandling med hvidpigment kan trægulvet tages ibrug dagen efter gulvbehandlingen. Vi anbefaler at sætte filtdubber under borde og stole.

Hvidpigmenterede gulve er ‘in’

Trenden har i lang tid været lyse og hvidpigmenterede gulve. Og hvidpigmentering som enten hvid olie eller hvid lud er de foretrukne. Det er som om, at hvid lak ikke vinder indpas hos især yngre kunder, som heller vil have de rå og rustikke. Det er altid en god at hvidpigmentere trægulve med en hvid lud, og derefter give en beskyttende overflade med enten olie, lak eller sæbe. Lud hindrer, at træet under hvidpigmenteringen gulner. og det er en nødvendighed for at undgå den lidt uringule farve, som trægulvet ellers vil have fået. Hvidpigmentering af trægulve frarådes gør-det-selv folk og bør overlades til en fagmand. Netop hvidpigmentering der påføres af ukyndige giver uensartet indfarvning og overlap, og en fagmand må alligevel tilkaldes.

Hvid lak, hvid olie eller hvid lud

Hvid lak

Ethvert trægulv som ønskes hvid lakeret må afslibes først. Hvid lak er en rigtig god gulvbehandling som kommer til at ligne et ludbehandlet gulv men med den fordel at det har alle oliens kvaliteter. det vil sige, at gulvoverfladen er smudsafvisende samt let at rengøre og vedligeholde. Hvid lak findes med forskellige glansgrader:

 • Mat
 • Silkemat
 • Halvblank/halvmat
 • Blank
 • Højglans

og derfor er der mulighed for at skabe lige nøjagtig den lyse og hvid gulvoverflade som du kunne ønske.

Hvordan udføres en en hvid lakering?

Når trægulvet er nyafslebet ludbehandles trægulvet for at undgå den naturlige gulning. Herefter påføres en hvid grundlak, en såkaldt hvid primer, for at dække træets porrer og skabe den hvide farve. Herefter påføres 2 eller 3 lag gulvlak med den ønskede glans hvorefter gulvet skal tørre og hærde. At lakere et trægulv er en proces med mellemslibninger og tørre-/hærdetid imellem hver påføring. Hvid lak er en forholdsvis dyr gulvbehandling jævnfør vores prisliste men til gengæld er den også vældig populær. Et hvid lakeret trægulv er er let at vedligeholde idet det blot skal vaskes med et neutralt rengøringsmiddel.

Hvornår kan trægulvet betrædes igen efter afslibningen?

Det er altid svært at sige på klokkeslet hvor lang tid et gulvarbejde tager, men som tommelfingerregel kan en bolig afslibes og efterbehandles på 1 – 2 dage. Vi benytter de moderne vandbaserede laktyper som har en forholdsvis kort tørretid svarende til 30 – 100 minutter pr. lag. Jo flere lag lak der påføres – des længere tørre-/hærdetid. Gulvmanden, som ordner dit trægulv, kan sige på klokkeslet hvornår du kan flytte ind og gå på dit gulv så snart han ser det og vurderer beskaffenheden og andre ting. Efter den sidste lak påføring er der en endelig hærdnings process på ca. 24 timer og en gennemhærdning på 1 uge. Det vil sige at gulvet ikke må dækkes hermetisk af med plastik eller tæpper før efter 1 uge.

Skån dit trægulv mest muligt

Når trægulvet står smukt, nyafslebet og nybehandlet må det behandles og beskyttes bedst muligt. Det er muligt at tilføre guvlet en lakpleje med jævne mellemrum for at holde det pænt og slidstærkt. Den normale påføring af 3 lag lak er i sig selv særdeles hårdfør og slidstærk men lakpleje og vedligeholdelse er en mulighed. Endvidere tilråder vi:

• Sætte filtdupper under stole- og bordben
• Anskaffe måtter uden- og indenfor yderdøre

Noget af det værste til at slide lak er småsand og smågrus. Derfor kan det tilrådes at lægge en grovmåtte først og derefter en finmåtte for at fjerne så meget smuds, snavs og småsand som overhovedet muligt fra udesko. Også salt kan være skadeligt for træ og trægulve og derfor vil et underlag til at sætte udesko være at foretrække.

Hvordan ser et gulv ud med hvid lak?

Du kan se på vores gulvgalleri hvordan de forskellige former for gulvbehandling ser ud. I vores gulvbutik som ligger lige ved siden af gulvgalleriet er der mange forskellige:

 • Gulvtyper
 • Træsorter
 • Gulvbehandlinger

at vælge imellem og få inspiration af. Vi har et gulvhus med gulvværksted og gulvsnedkeri som kan hjælpe med alle former for gulvproblemer. Det eneste du skal gøre er, at kigge forbi vores adresse. Endvidere har du mulighed for at få inspiration i en større farvehandel eller et byggemarked som også ligger inde med trægulve som alle mulige gulvtyper, kvaliteter, træsorter og typer af gulvbehandling.

Det er også muligt at du har set dit drømmegulv et eller andet sted og kan maile os et foto. Det kan være et smukt gulv hos venner og bekendte eller i et livsstilsmagasin eller boligblad. Her kan vi fortælle dig hvilken gulvbehandling det gulve har og eventuelt lave en tilsvarende prøve på et stykke træ fra gulvværkstedet.

Hvilke gulvtyper kan hvid lakeres?

Enhver gulvtype kan med fordel få en hvid lakering. Det gælder plankegulve, bræddegulve, parketgulve samt lamelgulve i en af de danske eller skandinaviske træsorter. Det vil sige lyse træsorter som:

 • Gran
 • Lærk
 • Fyr
 • Eg
 • Bøg
 • Ask

Mørke og eksotiske træsorter samt kirsebær bliver ikke pæne med hvidpigmentering. De vil få en mælkehvid overflade ovenpå det mørke hvilket ikke er særligt pænt. Disse kan derimod med fordel påføres olie, idet det giver en naturlig dybdevirkende tone hvor åretegninger og strukturer fremhæves men mere om det andetsteds her på hjemmesiden. Alt afhængig af træsorten vil træ få et forskelligartet udseende med hvidpigmentering, idet ikke alle gulve har den samme grund patina, åretegninger og strukuter. Ja, ikke 2 stykker træ er ens og derfor gælder dette for alle typer af gulvbehandling.

Eg og egetræ kan give udfordringer med hensyn til hvidpigmentering, idet de gulner meget hurtig efter at de er blev afslebet. Dette skyldes de naturlige garvesyre der er i træet, hvor eg er den værste træsort. Ved egetræ vil den professionelle gulvmand tage forskellige forbehold og udføre gulvarbejdet på en helt speciel måde på grund af garvesyren. Hvidpigment er en alkali (kemisk base) som skaber disharmoni og kemisk modreaktion mod garvesyrene. Det er en helt videnskab som en professionel gulvsliber har helt styr på. Derimod skal en gør-det-selv man ikke førsøge sig med dette, idet det kan give unødige grå hård i hovedet uden den fornødne gulvtekniske viden og forståelse for den grundlæggende kemi i træets ved.

Sorte sømhuller og andre forbehold

Jern og træ er en rigtig dårlig kombination, og derfor kan der forekomme sorte korrosioner hvor der har været gamle søm, jernlister eller lign. Der dannes en kemisk reaktion i træet, i form af sorte prikker ved sømhuller eller sorte streger ved jernlister, som ikke vil kunne undgås.

Pris på hvid lak?

Hvid lakering er en forholdsvis dyr gulvbehandling, ja faktisk den dyreste vi har undtaget bejdsning. Grunden til dette er de mange gulvprocesser ved afslibningen og ikke mindste ved gulvbehandlingen. Alle vore priser gælder hele landet og er inklusiv moms, kørsel, løn, materialer, gulvbehandling og gulvafslibning.