Hvordan foretages gulvafslibning?

afslibning gulvafslibning slibning mønstreDe fleste trægulve skal afslibes i træets længderetning, som udgangspunkt. Og afslibningen udføres med akkuratesse og en lillesmule overlap. Når afslibningen er godkendt kan der påføres en gulvbehandling. Sildebens mønstre afslibes først diagonalt én gang i hver retning og derefter i  rummets længderetning. afslibning gulvafslibning længderetning mønstre slibningSåfremt mønsteret består af skiftende langsgående og tværgående retning bør der, så vidt muligt, afslibes i træets længderetning. Gulvafslibningen afsluttes med en ekstra finkornet sandpapir for at få den rette finish. Gamle fyr og gran gulve afslibes først diagonalt med en grovkornet sandpapir, hvorefter der afslibes i træets længderetning med en finere og finere korn. Trægulvet afslibes 4 – 5 gange med forskellige kornstørrelser sandpapir. Efter afslibningen foretages en gennemgang af afslibningens beskaffenhed for slibespor, stop mærker og lignende. Når afslibningen er godkendt kan der påføres en gulvbehandling.

 

 

Materialeforbrug

(Normalforbrug v/20 kvm)

GulvtypeSlibebåndSliberondellerLak
Parketgulv2 st korn 362 st korn 365-6 Liter
1 st Korn 601 st Korn 60
1 st Korn 1201 st Korn 120
Plankegulvfx 2 st Korn 24fx 2 st Korn 248-10 liter
2 st Korn 362 st Korn 36
1 st Korn 601 st Korn 60
1 st Korn 1201 st Korn 120

 

 

Hvornår er en afslibning nødvendigt?

Vi har gennemgået de vigtigste principper i afslibnings processen. Spørgsmålet er så; Hvornår trænger gulvet til en opfriskning?  Her er det bedste af følge sin intuition og se hvornår gulvet ser grimt ud. Er lakken slidt igennem? Er der ridser og hakker? Har gulvoverfladen fået en let mælkehvid patina? Så er det tid at få gjort noget – uanset om det er behandlet med lak, sæbe, lud eller olie. Måden er en gulvafslibning med sandpapir som beskrevet tidligere.

Hvornår i processen udføres gulvbehandling?

Når gulvafslibningen er foretaget er mulighederne mange og du er frit stillet med hensyn til valg af en ny gulvbehandling.

Leje af gulvsliber

Der er ingen grund til at afslibe mere træ end højest nødvendigt og derfor er det en fordel at benytte en professionel gulvmand med års erfaring. Han afsliber så nænsomt og blidt som overhovedet muligt med en jævn gulvafslibning. Dette er ikke muligt med gør-det-selv afslibning hvor gulvslibemaskiner til udlejning kun sjældent har en lige valse. Derfor skal man være påpasselige som gør-det-selv gulvsliber ved leje af gulvslibemaskine.

Gør-det-selv gulvafslibning kræver øvelse

En misligeholdt gulvsliber kan ikke udføre en ordentlig gulvbearbejdning hvilket kan have fatale følger for gulvet.  Derfor tilråder vi at benytte en professionel gulvmand.

Hvor meget kan der afslibes?

Det afhænger af gulvets tykkelse samt gulvtypen hvor mange afslibninger dit trægulv kan tåle. Et massivt plankegulve kan afslibes betydeligt flere gange en et parket- eller lamelgulv. Plankegulve, også kaldet bræddegulve, er sat ind i hinanden med en han- og en hundel (fer og not). Disse må ikke slibes så langt ned at fer og not samlingerne svækkes og som en tommelfingerregel skal der være 5 mm fra gulvets overkant og ned til samlingen. Parket- og lamelgulve skal derimod have mindst 3 mm slidlag for at kunne tåle en afslibning.

Kan man selv afslibe eller høvle et trægulv?

Gulvafhøvling benyttes på alle de gulve som ikke kan bearbejdes med en gulvafslibning som for eksempel gulvflader med:

  • Limrester
  • Tæpperester
  • Fernis
  • Maling (ikke malerpletter men fuldmaling)
  • Spartelmasse
  • Andre besværlige gulvoverflader

Gulvafhøvlinger udføres med en stor gulvhøvl, der ved hjælp af roterende knive skærer høvlspåner af træet. Der fjernes 3 – 4 mm af gulvoverfladen ved en sådan proces. Gulvarbejde med en gulvhøvl kan ikke udføres som gør-det-selv arbejde men må udføres af en professionel gulvmand med erfaring.

Hvad er gulvafslibning?

Afslibning derimod er en helt anden proces hvor der benyttes sandpapir (slibepapir), som med en række slibninger arbejder sig igennem den gamle overfladebehandling og ned til det rene træ. Har du evner som handyman eller håndværkererfaring? Kan du forsøge dig med opgaven som gør-det-selv mand. Er du derimod i tvivl om dine evner så benyt hellere en fagmand. Når alt kommer til alt er prisforskellen så forsvindende lille imellem professionel – og gør-det-selv gulvarbejde.

Læs mere interessant læsning her om:

Gulvafslibning
Gulvafhøvling